Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megjelent a Polgárőr törvény

2011.12.17

 A 286 igen, 44 nem ellenében elfogadott törvény a korábbi jogszabályokat egységesítve, egyértelműen szabályozza a Polgárőrség fogalmát, a polgárőr tevékenységet, a közterületi szolgálat ellátásának feltételrendszerét, új jogosítványokat ad és ezzel együtt új kötelezettségeket is szab a polgárőrség részére.

A törvény meghatározza a polgárőr-egyesület által kizárólagosan végezhető alapfeladatokat is, így ezentúl csak a polgárőrök végezhetnek civil szervezetként közterületi járőr-, és figyelőszolgálatot. A polgárőrök jelzőőri feladatokat is elláthatnak.

A jövőben is csak felnőtt korú, büntetlen előéletű emberek lehetnek polgárőrök és minden polgárőr egységes, kitűzhető, fényképes azonosító igazolványt kap az Országos Polgárőr Szövetségtől. Az új igazolványokat az Országos Polgárőr Szövetség állítja ki, bevezetésének határideje 2013. július 1., addig a jelenlegi igazolványok érvényesek. Az új, egyedi személyi azonosítóval ellátott igazolványok csak ezután válnak kötelezővé.

A törvény értelmében a jövőben csak akkor működhet egy polgárőr egyesület, ha az illetékes megyei vagy fővárosi rendőr-főkapitánysággal írásbeli együttműködési megállapodást kötöttek, továbbá ha tagjai az Országos Polgárőr Szövetségnek.

A polgárőr szervezetek tevékenységi során együttműködhetnek az egyéb rendvédelmi szervekkel, az önkormányzati tűzoltóságokkal és az önkéntes tűzoltó egyesületekkel, az állami és önkormányzati szervekkel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszervével, a közlekedési hatósággal, a környezet- és természetvédelmi szervekkel, a mezei és természetvédelmi őrszolgálatokkal, az erdészeti szakszemélyzettel, valamint a hivatásos vadászokkal. Az együttműködés tartalmát a felek írásbeli együttműködési megállapodásban rögzíthetik.

A polgárőrök - a törvény hatályba lépése után - az egyesületük működési területén kívül is elláthatnak polgárőri tevékenységet, ha megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányság a polgárőr egyesületet, vagy a területi szövetséget erre külön felkéri.

Országosan egységes formaruha és láthatósági mellény lesz rendszeresítve, aminek költségeit az állam magára vállalja.

 A most elfogadott törvény jövő év február elsejétől lép hatályba.